
Standaard glas
Type 2-voudig HR++
Ug-Wert = 1,1 W/m²K
Geluidisolatie tot 32 dB

Energiespaar glas
Type 3 -voudig HR+++
Ug-Wert = 0,5 bis 0,7 W/m²K
Geluidisolatie van 32 tot 36 dB

Veiligheid glas
Type 3-voudig HR+++
Ug-Wert = 0,5 bis 0,7 W/m²K
Geluidisolatie tot 38 dB

Geluidwerend glas
Type 3 voudig HR+++
Ug-Wert = 0,5 bis 0,7 W/m²K
Geluidisolatie 36 tot 50 dB

Zonwerend glas
Type 3-voudig HR+++
Ug-Wert = 0,5 bis 0,7 W/m²K
Geluidisolatie tot 38 dB
Condensatie van HR++ en HR+++
Condens aan de buitenkant van de beglazing kan esthetisch wat minder aangenaam zijn, maar in werkelijkheid is het een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. De buitenste glasplaat wordt namelijk niet opgewarmd door de warmte van binnen, wat dus ook betekent dat de warmteverliezen naar buiten toe gering zijn. De koude en vochtige lucht van buiten beslaat het glas bij de eerste zonnestralen, maar verdwijnt weer van zodra de buitenste glasplaat mee opgewarmd is
Thermische breuken
Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente. Maar ook hartje zomer kun je zomaar te maken krijgen met een thermische breuk in het (isolatie)glas. Zonder zichtbare oorzaken breken glasplaten. In de herfst en lente is de buitenlucht vaak nog erg koud, terwijl de zonkracht nog of al wel groot genoeg is om het glas lokaal behoorlijk te verwarmen. In de zomer is het juist regelmatig erg heet buiten (zeker als de zon direct op het glas schijnt), waarna een lokale afkoeling zorgt voor spanning op de ruit door temperatuurverschillen.
Thermische breuken ontstaan juist door deze temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een slechte warmtegeleider, in tegenstelling tot veel andere materialen, zoals metaal. Als bijvoorbeeld de zon of een verwarming/kachel een glasplaat plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd of gelijkmatig verdeeld.
Voorkomen
Thermische glasbreuken kan men voorkomen door temperatuurverschillen aan verschillende zijden van het glas te vermijden, bijvoorbeeld:
> Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing plaatsen;
> Verwarmingselementen (bv kachels) niet te dicht bij de beglazing plaatsen;
> Het glas niet beschilderen of beplakken met bijvoorbeeld plakfolie;
> Geen grote voorwerpen plaatsen aan de binnenkant dicht achter de ruit;
> Handelingen voorkomen, die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld in de zomer met de >tuinslang koud water spuiten op een door de zon verwarmde ruit);
> Door gehard glas toe te passen: Dit is speciaal thermisch behandeld glas, dat tot 5x grotere temperatuurverschillen aankan.
Garantie
Thermische breuken vallen echter niet onder garantie. Het betreft hier namelijk geen productie- of montagefout, maar een alledaags natuurverschijnsel, dat eenvoudig voorkomen kan worden door bovenstaande richtlijnen op te volgen. Particulieren kunnen derhalve bij thermische breuk geen aanspraak maken op garantie bij hun glaszetter, maar dienen hun glasverzekeraar aan te spreken.